Μέρη Μοσχαρίσιου / Βοδινού

Το μοσχαρίσιο και το βοδινό κρέας μαγειρεύεται με όλους τους συνήθεις τρόπους (Σχάρα, φούρνος, κατσαρόλα) δίνοντας μια εξαιρετική σε γεύση, υγιεινή διατροφή. Οι χρήσεις των διαφόρων μερών του ζώου που αναφέρονται πιο κάτω αποτελούν τις καταλληλότερες ή πλέον συνήθεις, χωρίς να αποκλείουν όλες τις άλλες.

Φιλέτο / Μπον φιλέ

Εκλεκτό κομμάτι μαλακού κρέατος που είναι πολύ εύπεπτο και πλούσιο σε σίδηρο με μεγάλη απορροφητικότητα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Κύριες χρήσεις:

  • Ψητό
  • Μαγειρευτό
 

Στρογγυλό / κιλότο / τρανς

Ψαχνά κομμάτια χωρίς λίπος που προέρχονται από το πίσω μέρος του μοσχαριού κυρίως κατάλληλο για:

  • Κοκκινιστό
  • Λεμονάτο
  • Τας κεμπάπ κ.ά.
 

Λάπα

Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή άριστης ποιότητας αφράτου κιμά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Χρησιμοποιείται κυρίως για μπιφτέκια.

 

Κότσι ή ποντίκι

Κρέας πολύ πλούσιο σε «κόλα» (κολλαγόνο), με αποτέλεσμα να παρέχει κρέας ιδιαίτερα «μαλακό» που είναι ιδανικό για μικρά παιδιά.

Κύρια χρήση το βραστό.

 

Νουά και ουρά

«Στεγνό» κομμάτι κρέατος χωρίς λίπος κατάλληλο για:

  • Ψητό κατσαρόλας
  • Λεμονάτο
  • Η ουρά παρέχει εξαιρετικό κιμά με 0% λίπος
 

Μπριζόλες μοσχαρίσιες

Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες με παϊδάκι είναι εκλεκτός μεζές για την σχάρα αλλά και για γιουβέτσι.

Η κόντρα μπριζόλα με ή χωρίς φιλέτο είναι κατάλληλη για μαγειρευτό και το εξωτερικό μέρος της για κιμά.

 

Καπάκι

Κρέας κατάλληλο για μαγειρευτό και κιμά.

 

Σπάλα μοσχαρίσια

Χτένι σπάλας

  • Πολύ μαλακό κρέας κατάλληλο για μικρά παιδιά, περιέχει «κόλα» (κολλαγόνο), αλλά σε μικρότερο βαθμό από το κότσι/ποντίκι
 

Κυρίως σπάλα

  • Ψαχνά κομμάτια χωρίς λίπος που προέρχονται από το πίσω μέρος του μοσχαριού κυρίως κατάλληλο για κοκκινιστό, λεμονάτο, τας κεμπάπ κ.ά.
     

Νουά σπάλας ή Βασιλικό

  • Στρογγυλό κομμάτι κρέατος από το κάτω μέρος της σπάλας, ψαχνό χωρίς λίπος, επίσης κατάλληλο και αυτό για κοκκινιστό, λεμονάτο, τας κεμπάπ κ.ά.
 

Σβέρκος ή Ελιά

Ο σβέρκος ή ελιά με κόκκαλο ή χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο κυρίως για βραστά, σούπες και μαγειρευτά και για τον φούρνο, δεν ενδείκνυται για ψητό στη σχάρα. Το καπάκι ελιάς χρησιμοποιείται αποκλειστικά για κιμά.

 

 

Μικρά μυστικά και συμβουλές

  • Πρέπει να γνωρίζεται ότι δε υπάρχει «σκληρός» κιμάς, την αφράτη ή όχι υφή του την δίνει η προσθήκη λίπους σε μικρές ποσότητες.
  • Το βοδινό κρέας γίνεται υπέροχο στιφάδο
  • Το μεγάλο ζώο βγάζει τη «νοστιμιά» από την ποικιλία των τροφών με τις οποίες σιτίζεται. Τα δικά μας ζώα έχουν την ευκαιρία να σιτιστούν με μια μεγάλη ποικιλία τροφών που παρέχουν τα φυσικά βοσκοτόπια της Οίτης και του Καλλίδρομου όπου μεγαλώνουν.
  • Το μοσχαράκι γάλακτος γίνεται υπέροχο ψητό στο φούρνο στην λαδόκολα
  • Το λίπος των ζώων μας είναι υποκίτρινο, χαρακτηριστική ένδειξη ότι τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής.